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AN ACT TO AMEND THE CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, BY ADDING SECTION 6‑1‑150 SO AS TO AUTHORIZE A LOCAL OFFICIAL OR LANDOWNER TO SEEK TO REMOVE AND SELL OR REMOVE AND DESTROY A DERELICT MOBILE HOME BY APPLYING TO THE MAGISTRATES COURT AND TO ALLOW A LOCAL GOVERNING BODY TO IMPOSE A FEE TO DEFRAY THE COST OF LOCATION, IDENTIFICATION, AND INSPECTION OF DERELICT MOBILE HOMES; to amend section 12‑49‑85, AS AMENDED, RELATING TO uncollectible real and personal property taxes, so as to allow the county auditor to waive and remove from the tax duplicate current and delinquent property taxes, assessments, costs, and fees from a manufactured hoMe demolished and disposed of pursuant to SECTION 6‑1‑150; AND BY ADDING SECTION 6‑29‑1145 SO AS TO CLARIFY THAT IF A LOCAL PLANNING AGENCY HAS NOTICE OF A RESTRICTIVE COVENANT ON A TRACT OR PARCEL OF LAND, THE LOCAL PLANNING AGENCY MUST NOT ISSUE A PERMIT FOR ACTIVITY THAT IS CONTRARY TO, CONFLICTS WITH, OR IS PROHIBITED BY THE RESTRICTIVE COVENANT UNLESS THE LOCAL PLANNING AGENCY RECEIVES CONFIRMATION FROM THE APPLICANT THAT THE RESTRICTIVE COVENANT HAS BEEN WAIVED FOR THE TRACT OR PARCEL OF LAND EITHER BY ACTION OF THE OTHER PROPERTY HOLDERS SUBJECT TO THE RESTRICTIVE COVENANT OR BY COURT ORDER.
Be it enacted by the General Assembly of the State of South Carolina:

Derelict mobile homes

SECTION
1.
Article 1, Chapter 1, Title 6 of the 1976 Code is amended by adding:


“Section 6‑1‑150.
(A)
For purposes of this section:



(1)
‘Derelict mobile home’ means a mobile home:




(a)
that is:





(i)

not connected to electricity or not connected to a source of safe potable water supply sufficient for normal residential needs, or both;





(ii)
not connected to a Department of Health and Environmental Control approved wastewater disposal system; or 





(iii)
unoccupied for a period of at least thirty days and for which there is clear and convincing evidence that the occupant does not intend to return on a temporary or permanent basis; and




(b)
that is so damaged, decayed, dilapidated, unsanitary, unsafe, or vermin‑infested that it creates a hazard to the health or safety of the occupants, the persons using the mobile home, or the public.



(2)
‘Landowner’ means the owner of real property on which a derelict mobile home is located.



(3)
‘Local governing body’ means the governing body of a county or municipality. 



(4)
‘Local official’ means the office or agency that is responsible for inspecting or zoning property in a county or a municipality.



(5)
‘Mobile home’ means a structure, not including a modular home, designed for temporary or permanent habitation and constructed to permit its transport on wheels, temporarily or permanently attached to its frame, from its place of construction or sale to a location where it is intended to be a housing unit or a storage unit.  For purposes of this section only, ‘mobile home’ includes both mobile and manufactured homes.


(B)(1)
If a landowner seeks to have a mobile home removed from his property and sold, the landowner may apply to a magistrate and follow the procedures in Section 29‑15‑10.  The landowner does not have to have the mobile home determined to be a derelict mobile home in order to have it removed from his property and sold following the procedures of Section 29‑15‑10.



(2)
If a landowner seeks to have a mobile home determined to be derelict so it may be removed from the landowner’s property and destroyed, the landowner must:




(a)
apply to the local official to have the mobile home inspected;




(b)
receive written confirmation from the local official that the mobile home has been inspected and meets the requirements for removal and disposal and provided in this section;




(c)
file the required pleadings with the magistrate to seek to have the mobile home removed from the property and destroyed, and follow the procedures in Section 29‑15‑10 to notify the owner of the mobile home and any lienholders that the local official has determined the mobile home is a derelict mobile home and that the matter is the subject of a proceeding in the magistrates court; and




(d)
post a notice on each door of the mobile home for thirty consecutive days reading substantially as follows:

‘NOTICE
This mobile home is the subject of a proceeding in the magistrates court to determine if it will be removed from this property.  For further information, please contact: (name and telephone number of landowner seeking removal) or (name and telephone number of magistrates court where action is pending).

(Date of Notice)’



(3)
If, in a court proceeding with the proper notice, the magistrate determines that the mobile home is derelict, as provided in this section, and orders the derelict mobile home to be removed and destroyed, the landowner must remove and dispose of the derelict mobile home and send proof of the removal and disposal to the county auditor as provided in Section 12‑49‑85(D).


(C)(1)
If a local official determines that a derelict mobile home has value for which it may be sold, the local official may apply to a magistrate and follow the procedures in Section 29‑15‑10 to notify the owner of the mobile home and any lienholders that the local official has determined the mobile home is a derelict mobile home and has filed the required pleadings with the magistrate to seek to have the mobile home removed from the property and sold. 



(2)
If a local official seeks to remove and destroy a derelict mobile home, the local official must follow the procedures in Section 29‑15‑10 to notify the owner of the mobile home and any lienholders that the local official has determined the mobile home is a derelict mobile home and has filed the required pleadings with the magistrate to seek to have the mobile home removed from the property and destroyed.



(3)
In addition to the notice requirements in the magistrates court, in order to (a) remove and sell, or (b) remove and destroy a derelict mobile home, a local official must post a notice on each door of the mobile home for thirty consecutive days reading substantially as follows:

‘NOTICE
This mobile home is the subject of a proceeding in the magistrates court to determine if it will be removed from this property.  For further information, please contact: (name and telephone number of local government office seeking removal) or (name and telephone number of magistrates court where action is pending).

(Date of Notice)’



(4)
In a court proceeding with the proper notice, a magistrate must determine whether a derelict mobile home may be either (a) removed and sold, or (b) removed and destroyed.  In order for the mobile home to be removed and destroyed, it must meet the requirements of a derelict mobile home as defined in this section. 



(5)
If the magistrate determines that the mobile home is derelict and is to be removed and sold, the local official must follow the procedures in Section 29‑15‑10.



(6)
If the magistrate determines that the mobile home is derelict and is to be removed and destroyed, the local official or the landowner must remove and dispose of the derelict mobile home and send proof of the removal and disposal to the county auditor as provided in Section 12‑49‑85(D). 


(D)(1)
All costs of removal and disposal are the responsibility of the owner of the derelict mobile home, and may be waived only by order of the magistrates court or if a local governing body has a program that covers removal and disposal costs.



(2)
A lienholder of the derelict mobile home is not responsible for the costs of removal and disposal unless the lienholder or his agent effects a recovery of the mobile home under its lien and subsequently the lienholder or his agent knowingly abandons the mobile home on the property and allows the mobile home to become a derelict mobile home.



(3)
If the landowner is the owner of the derelict mobile home and is unwilling or unable to pay the costs of removal and disposal, a lien for the costs of removal and disposal may be placed on the landowner’s real property where the derelict mobile home was located.


(E)
To defray the costs of location, identification, and inspection of derelict mobile homes, a local governing body may impose a registration fee of no more than twenty‑five dollars to be paid when a manufactured home or mobile home is registered with the county or municipality.  This fee may be in addition to all other fees and charges relating to a manufactured home or mobile home and may be required to be paid before electrical connection.”

Tax duplicate

SECTION
2.
Section 12‑49‑85 of the 1976 Code, as last amended by Act 386 of 2006, is further amended by adding a new lettered subsection at the end to read:


“(D)
Upon receipt of proof satisfactory to the county auditor that a derelict mobile home, as defined in Section 6‑1‑150, has been removed and disposed of in accordance with Section 6‑1‑150, the county auditor shall remove the derelict mobile home permanently from the duplicate list.  Upon this removal, any unpaid taxes, uniform service charges, assessments, penalties, costs of collection, and any other amounts billed on the tax notice, which are due as a result of the value of the derelict mobile home, are waived.  All costs of removal and disposal are the responsibility of the owner of the derelict mobile home, and may be waived only by order of the magistrates court or if a local governing body has a program that covers removal and disposal costs.”

Permit requirements

SECTION
3.
Chapter 29, Title 6 of the 1976 Code is amended by adding:


“Section 6‑29‑1145.
(A)
In an application for a permit, the local planning agency must inquire if the tract or parcel of land is restricted by any recorded covenant that is contrary to, conflicts with, or prohibits the permitted activity.


(B)
If a local planning agency has notice of a restrictive covenant on a tract or parcel of land, the local planning agency must not issue a permit for activity that is contrary to, conflicts with, or is prohibited by the restrictive covenant unless the local planning agency receives confirmation from the applicant that the restrictive covenant has been waived for the tract or parcel of land either by action of the other property holders subject to the restrictive covenant or by court order.


(C)
As used in this section:



(1)
‘permit’ does not mean an authorization to build or place a structure on a tract or parcel of land; and



(2)
‘restrictive covenant’ does not mean a restriction concerning a type of structure that may be built or placed on a tract or parcel of land.”
Time effective

SECTION
4.
This act takes effect upon approval by the Governor except that the provisions of Section 6‑29‑1145 apply to applications for permits filed on and after July 1, 2007.
Ratified the 29th day of May, 2007.

Approved the 4th day of June, 2007. 

__________

