OPINION 1996-1

TO: MEMBERS, SOUTH CAROLINA SENATE
FROM: SENATE COMMITTEE ON ETHICS
DATE: JANUARY 16, 1996

RE: OPINION 1996-1

The Senate Committee on Ethics has received the following questions
that we feel should be answered with this Opinion:

1) Is a person who has filed a form E4A.1 - Campaign
Disclosure Form and a form EA8.1 - Committee Statement of
Organization, who is soliciting campaign funds by mail
and other methods indeed a candidate and subject to The
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform
Act of 1991, With Amendments Effective January 12, 1995?

2) If that person is considered a candidate and is
currently an officer with an organization whose purpose
is to influence legislation through citizen involvement,
is that person permitted under The Ethics, Government
Accountability, and Campaign Reform Act of 1991, With
Amendments Effective January 12, 1995, to distribute
literature, newspaper fillers and to write articles
identifying himself as an officer of the organization?

3) If the answer to question two is in the affirmative,
must the candidate, the organization in which he is a
member and officer, and any newspaper, magazine, or other
media organization publishing or announcing such articles
be required to report the associated costs on the
Campaign Disclosure Form or other required reports as
assistance in-kind to a political candidate?

4) Would an incumbent Member who writes a column during .
the legislative session for publication in various

newspapers or dJgives legislative reports on radio and

television stations be required to report the in-kind

value of publication space and or air time on their

Campaign Disclosure Form.

We feel that to properly begin our answers to these questions, The
Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act of 1991,
With Amendments Effective January 12, 1995, should be quoted in
part. Therefore, we offer the following quotations:

"SECTION 8-13-1300. Definitions.
(4) "Candidate" means a person who seeks

appointment, nomination for election, or
election to a statewide or local
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office or authorizes or knowingly permits the
collection or disbursement of money for the
promotion of his candidacy or election.
"Candidate" does not include a candidate
within the meaning of Section 431(b) of the
Federal Election Campaign Act of 1976."

(6) "Committee" means an association, a club,
an organization, or a group of persons which,
to influence the outcome of an elective office
or a ballot measure, receives contributions or
makes expenditures in excess of five hundred
dollars in the aggregate during an election
cycle. It also means an individual who, to
influence the outcome of an elective office
or a ballot measure, makes contributions
aggregating at least fifty thousand dollars
during an election cycle to, or at the request
of, a candidate or a committee, or a
combination of them. ‘Committee’ includes a
party committee, a legislative caucus
committee, a noncandidate committee, or a
committee that is not a campaign committee for
a candidate but that is organized for the
purpose of influencing an election.

(7) "Contribitien® means a gift, subscription,
loan guarantee upon which collection is made,
forgiveness of a loan, an advance, in-kind
contribution or expenditure, a deposit of
money, or anything of value made to a
candidate or committee +to influence an
election or ballot measure; or payment or
compensation for the personal service of
another person which is rendered for any
purpose to a candidate or committee without
charge. "Contribution" does not include
volunteer personal services on behalf of a
candidate or committee for which the volunteer
receives no compensation from any source.

(12) "Expenditure" means a purchase, payment,
loan, forgiveness of a loan, an advance, in-
kind contribution or expenditure, a deposit,
transfer of funds, gift of money, or anything

of value for any purpose.

(15) "Gift" means anything of value,
including entertainment, food, beverage,
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travel, and lodging given for pay to a public
official or public employee to the extent that
consideration of equal or greater value is not
received. A gift includes a rebate or discount
on the price of anything of value unless it is
made 1in the ordinary course of business
without regard to that person’s status. A gift
does not include campaign contributions
accepted pursuant to this article.

(17) "Independent expenditure" means:

(a) an expenditure made by a person to
advocate the election or defeat of a clearly
identified candidate; and

(b) when taken as a whole and in context, the
expenditure made by a person expressly to urge
a particular result in an election but which
15 not:

(1) made to;

(ii) controlled by;

(1ii) coordinated with;

(iv) requested by; or

(v) made upon consultation with a candidate or
an agent of a candidate.

Expenditures by party committees or
expenditures by legislative caucus committees
based upon party affiliation are considered to
be controlled by, coordinated with, requested
by, or made upon consultation with a candidate
or an agent of a candidate.

(19) "Individual with whom he is associated"
means an individual with whom the person or a
member of his immediate family mutually has an
interest in a business of which the person or
a member of his immediate family is a
director, an officer, owner, employee, a
compensated agent, or holder of stock worth
one hundred thousand dollars or more at fair
market wvalue and which constitutes five
percent or more of the total outstanding stock

of any class.

(20) "In-kind contribution or expenditure" means goods or
services which are provided to or by a person
at no charge or for 1less than their fair

market value.

(23) "Noncandidate committee" means a committee that is
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not a campaign committee for a candidate but
is organized to influence an election or o7
support or oppose a candidate, public
official, or ballot measure, which receives
contributions or makes expenditures in excess
of five hundred dollars in the aggregate
during an election cycle. ’Noncandidate
committee’ does not include political action
committees that contribute solely to federal

campaigns.

[25) "Person" wmeans an  individual, a
proprietorship, firm, partnership, joint
venture, Joint stock company, syndicate,
business trust, an estate, a company,
committee, an association, a corporation,
club, labor organization, or any other
organization or group of persons acting in
concert.

SECTION 8-13-1302.

Maintenance of records of contributions,
contributors, and expenditures.

_ (A) A candidate or committee shall maintain

s and preserve an account of:

(1) the total of contributions accepted by the candidate
or committee;
(2) the name and address of each person making a
contribution and the date of receipt of each
contribution;
(3) the total of expenditures made by or on behalf of the
candidate or committee;
(4) the name and address of each person to whom an
expenditure 1is made including the date,
amount, purpose, and beneficiary of the
expenditure;
(5) all receipted bills, canceled checks, or other proof
of payment for each expenditure.
(B) The candidate or committee must maintain
and preserve all receipted bills and accounts
required by this article for four years.™"

Question One ask firstly if a person who has filed the proper forms
and is soliciting campaign funds is indeed a candidate and subject
to The Ethics, Government Accountability, and Campaign Reform Act
of 1991, With Amendments Effective January 12, 1995. SECTION 8-13-—
1300, Subsection 4 says in part, ‘"Candidate" means a person who
seeks appointment, nomination for election, or election to a
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statewide or local office or authorizes or knowingly permits the
collection or disbursement of money for the promotion of his
candidacy or election.’ Therefore, it is our decision, that for
the purposes of this Opinion, the criteria which determines if a
person is a candidate for the office of State Senator in South
Carolina, has been met. We remind Members and candidates of

Section 8-13-1304, which reads as follows:

"A committee, except an out-of-state
committee, which receives or expends more than
five hundred dollars in the aggregate during
an election cycle to influence the outcome of
an elective office or ballot measure must file
a statement of organization with the State
Ethics Commission no later than five days
after receiving the contribution or making the
expenditure. An out-of-state committee which
expends more than five hundred dollars in the
aggregate during an election cycle to
influence the outcome of an elective office or
a ballot measure must file a statement of
organization with the State Ethics Commission
no later than five days after making the
expenditure."

And Section 8-13-1308 which reads as follows:

"Filing of certified campaign reports by
candidates and committees.

(A) Upon the receipt or expenditure of
campaign contributions totaling, in an
accumulated aggregate, five hundred dollars or
more, a candidate or committee regquired to.
file a statement of organization pursuant to
Section 8-13-1304 must file an initial
certified campaign report within ten days of
these receipts or expenditures. However, a
candidate or a committee that does not receive
or expend campaign contributions totaling, in
an accumulated aggregate, five hundred dollars
or more must file an initial certified
campaign report fifteen days before an
election as provided in subsection (D).

(B) Following the filing of an initial
certified campaign report, additional
certified campaign reports must be filed
within ten days following the end of each
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calendar quarter in which contributions are
received or expenditures are made, whether
before or after an election.

(C) Campaign reports filed by a candidate
must be certified by the candidate. Campaign
reports filed by a committee must be certified
by a duly authorized officer of the committee.

(D) (1) At least fifteen days before an
election, a certified campaign report must be
filed showing contributions of more than one
hundred dollars and expenditures to or by the
candidate or committee for the period ending
twenty days before the election. The candidate
or committee must maintain a current list
during the twenty-day period before the
election of all contributions of more than one
hundred dollars. The 1list must be open to
public inspection upon request.
(2) A committee immediately shall file a campaign report
listing expenditures if it makes an
independent expenditure or an incurred
expenditure within twenty days before the
election in excess of:

(a) ten thousand dollars in the case of a candidate

for statewide office; or

(b) two thousand dollars in the case of a candidate
for any other office.
(3) In the event of a runoff election, candidates or
committees are not required to file another
campaign report in addition to the reports
already required under this section. However,
records must remain open to public inspection
upon request between the election and the
runoff.

(E) Certified campaign reports detailing
campaign contributions and expenditures must
contain:
(1) the total of contributions accepted by the candidate
or committee;
(2) the name and address of each person making a
contribution of more than one hundred dollars
and the date of receipt of each contribution;
(3) the total expenditures made by or on behalf of the
candidate or committee; '
(4) the name and address of each person to whom an
expenditure 1is made from campaign funds,
including the date, amount, purpose, and
beneficiary of the expenditure."
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A reading of Sections 8-13-1300(4), 8-13-1304 and 8-13-1308 are
very necessary in determining the time in which a person becomes a

candidate.

Questions Two, Three and Four can be joined together as we continue
with this Opinion.

With the proper definition of a candidate as a basis for our
discussion, we must now determine what is considered an in-kind
contribution and what is considered an independent expenditure, to
a candidate and Members in relation to media services and media
related publications, whether these publications are distributed
widely and readily available to the general public or whether they
are for the consumption of members of a particular organization.

An in-kind contribution is defined by Section E-13=1300(20) ; this
is a very broad definition. However, we feel that for the purposes
of this Opinion we can and should further define in-kind. The
practice of giving goods or services to a campaign is perfectly
legal in South Carolina, so long as the value of the in-kind gift
is reported. An example is as follows:

Candidate A, has formally announced and filled all the
proper documents for the State Senate. A good friend of
his owns the local hardware store and wishes to help with
the campaign. After discussing the campaign it is
determined that the owner of the hardware store decides
that he will donate 500 wood stakes, 2 heavy duty staple
guns and 1000 staples, for the purpose of constructing
yard signs for the campaign. The total value of this
material is $250.00. The campaign of Candidate A should
then report on their Campaign Disclosure Form this
contribution under the In-kind section, and include the
name and address of the hardware store and the date the
material was given to the campaign.

Another example would be:

Candidate B ask his neighbor to host a cook out for the
neighborhood so that he may discuss with them all his
reasons for running for the State Senate. The neighbor
agrees and buys all of the food and beverage associated
with the cook out. Invitations are mailed calling the
event a meet Candidate B cook out. All of the cost
associated with this cook out must be reported as an in-
kind contribution from the neighbor on candidate B’s
Campaign Disclosure Form under the In-kind section, and
include the name and address of the neighbor who paid fox
the cook out and the date the event was held.
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However, a publication would not be considered an in-kind
contribution, however wide spread, of an organization’s material
unless at some point the material or organization endorses a
particular candidate or announces that it is working for the defeat
of a particular candidate. An example is as follows:

Candidate C is the president of a 1local organization.
This particular organization is very active in supporting
various local and statewide initiatives designed to
enhance the funding of technical education, because of
the many new factories in their community that need
specialized training for their new employees. As
president of the organization, Candidate C is highlighted
weekly in the organization’s newsletter. candidate C
also receives request from many organizations in the area
to write guest editorials in their newsletters and speak
to their meetings, as well as, many request from the
local media to address this issue. Even though Candidate
C is a duly filled candidate for the State Senate, this
type of publicity, whether sought or un-sought, is not
considered and in-kind contribution and does not have to
be reported on the Campaign Disclosure Form.

The other extreme would be as follows:

Candidate D has received the formal endorsement of a
local organization and has requested before a meeting of
the board of directors of the organization that they help
the campaign with some +type of donation. The
organization has agreed to support his campaign through
the printing and mailing of several hundred flyers
stating why Candidate D should be elected to the State
Senate and why Candidate E should be defeated. The
organization spends $630.00 on printing and postage. All
of this should be reported on Candidate D’s Campaign
Disclosure Form under the In-kind section, and include
the name and address of the organization and the date the

material was given to the campaign.

Yet another extreme would be as follows:

Candidate F has received the endorsement of the local
organization and does not ask for it, nor does candidate
F seek any funding or help from the organization. The

organization pays for bill board advertisements relating
to the public their reasons for supporting the campaign
of Candidate F for the State Senate. At no time does
Candidate F or anybody employed by or associated with the
campaign coordinate or request the bill boards. In this



OPINION 1996-1

SENATE COMMITTEE ON ETHICS
January 16, 1996

Page Nine

case, Candidate F does not have to disclose the cost of
the bill boards, since this expenditure would be
considered an independent expenditure as defined by
Section 8-13-1300(17).

Therefore, we must determine that an in-kind contribution occurs
after an organization or person endorses a candidate and/or
collaborates with the candidate or the campaign committee or staff
to expend moneys on behalf of the candidate.

A Member or a candidate for the Senate of South Carolina does not
have to disclose the value of public media related interviews,
articles, editorials, legislative reports or updates. This type of
activity is not governed by The Ethics, Government Accountability,
and Campaign Reform Act of 1991, With Amendments Effective January
12, 1995.

The Committee realizes that this Opinion may not cover all
questions related to in-kind contributions, however, we feel that
this Opinion will serve as a basis for determining what is and is
not considered an in-kind contribution. Members and candidates are
encouraged to thoroughly research a proposed in-kind contribution
before acceptance of the same, and if in question as to the
legality of the contribution, seek further guidance from the Senate
Committee on Ethics in writing.



