AGY:
Board of Medical Examiners - Labor, Licensing and Regulation

FII:
5

FIV:
26

PRD:
20010928

EFD:
20020524

EXD:
20020507

REG:
2664

PRI:
9

PRV:
25

COM:
Medical Affairs Committee 
13 SMA



Medical, Military, Public and Municipal Affairs Committee 27 H3M

RES:
4692    

STA:
Final

AUT:
40-47-20; 40-1-70

SUB:
Limited Licensing for Completion of Fifth Pathway Program

HST:
2664

BY
DATE
ACTION DESCRIPTION
COM
VOL/ISSUE
EXP DATE
R. NUM

___
________
__________________________
_______
___________
__________
_______

-
20010928
Proposed Reg Published in SR

25/9

-
20020108
Received by Lt. Gov & Speaker


20020507

H
20020108
Referred to Committee 
H3M 27

S
20020108
Referred to Committee 
SLCI 12

S
20020115
Referred to Committee 
SMA 13

H
20020207
Resolution Intro to Approv
H3M 27


H4692

-
20020502
Approved by:  Rat # R279

26/5

TXT:


Document No. 2664

DEPARTMENT OF LABOR, LICENSING AND REGULATION


BOARD OF MEDICAL EXAMINERS


Chapter 81


Statutory Authority:  1976 Code Sections 40-47-20; 40-1-70

Synopsis:



This Regulation provides for the issuance of a limited license for training to physicians who have completed a Fifth Pathway program. Fifth Pathway programs allow foreign trained physicians, who have completed four years of medical school in another country, to be eligible for a limited license for training (residency) in South Carolina. Applicants must have successfully completed a “fifth” year of clinical training in selected, pre-determined teaching hospitals in the United States. Applicants can elect to pursue a Fifth Pathway Program, in lieu of completing a two-year post-graduate training program in this country. The amendment deletes reference to a FMGEMS certificate, which no longer is available.

Instructions: Amend current Regulation 81-70 by replacing current language of Regulation 81-70 with new text as it appears below. 

Text:

81‑70. [Requirements for Limited License.]



Interns, residents and other physicians (M.D., D.O.) approved for limited practice situations may apply for a Limited License if they do not meet the requirements for a permanent license. An applicant for a Limited License must write the Board to request an application stating:  Mailing address, type of training, and name of hospital or institution, and intended plans after expiration of Limited License.



Applicants are not eligible to apply for a Limited License until they have furnished the Board a copy of a contract where they have been offered a position for Board approval or have a letter written from the institution mailed directly to the Board recommending the applicant for a training program or a position to practice medicine. Applicants who practice before they are approved are subject to a late fee of $25 and charges of violation of the Medical Practice Laws and Regulations.



Limited Licenses are issued only for medical training or limited practice approved by the Board. A Limited License will entitle the holder to apply for individual controlled substance registration through DHEC for a training program or any practice that is approved by the Board. Each Limited License is for one fiscal year or part thereof. Renewal may be considered upon approval of the Board.



An applicant must be a graduate of an approved medical school located in the United States or Canada; graduates of a medical school located outside the United States or Canada who may be considered on an individual basis.



Section VI of the application is to be completed by the dean of the applicant’s medical school or as approved by the Board.



Graduates of medical schools located outside of the United States or Canada must complete Section VI and present approved copies of a medical diploma from schools approved by the Board. If the diploma is not in English, an approved translation must be provided. Graduates of medical schools located outside of the United States or Canada must also (1) document successful completion of a Fifth Pathway program, or (2) furnish copies of current ECFMG certificate and documentation of all post‑graduate training completed in the United States.  All copies must be initialed by the physician in charge of the applicant’s program.



The Fifth Pathway or ECFMG certificate requirement may be waived if the applicant has a full‑time academic faculty appointment at the rank of associate professor or greater in an A.C.G.M.E. accredited medical school in the United States.



Physicians remaining in South Carolina after the expiration of their Limited License may apply for a regular license by written examination or by endorsement at least 90 days before their Limited License expires (June 30th). No parts of a Limited License application shall be applied to an application for examination or endorsement. Each application is filed separately. The fee for each Limited License is $150.

Fiscal Impact Statement:  There will be no additional cost incurred by the State or any political subdivision.

