A HOUSE RESOLUTION

TO AMEND THE RULES OF THE HOUSE OF REPRESENTATIVES BY ADDING RULE 3.13 SO AS TO PROVIDE THAT A CAUCUS OF THE HOUSE OF REPRESENTATIVES MAY PAY AN AMOUNT FOR RENT FOR CAUCUS OFFICE SPACE, AND FOR ALL OTHER RELATED EXPENSES NECESSARY TO OPERATE CAUCUS OFFICES; BY ADDING RULE 7.8 SO AS TO PROVIDE A THAT MEMBER OF THE HOUSE OF REPRESENTATIVES MAY GIVE HIS PROXY TO VOTE TO ANOTHER MEMBER OF THE HOUSE OF REPRESENTATIVES IF THAT MEMBER IS DEPLOYED BY MILITARY ORDERS FOR FEDERAL MILITARY DUTY OR STATE NATIONAL GUARD DUTY TO A COMBAT ZONE FOR A PERIOD OF MORE THAN TWENTY‑ONE DAYS DURING A LEGISLATIVE SESSION, TO PROVIDE THAT IN ORDER FOR THE MEMBER HOLDING THE PROXY TO CAST A VOTE FOR THE DEPLOYED MEMBER, THE DEPLOYED MEMBER MUST HAVE PROVIDED SPECIFIC VOTING INSTRUCTIONS ON THE ISSUE TO THE MEMBER CASTING A VOTE FOR THE DEPLOYED MEMBER, AND TO PROVIDE THAT THE PROXY ON A PARTICULAR QUESTION MAY BE USED UPON UNANIMOUS CONSENT OF THE MEMBERS OF THE HOUSE PRESENT AND VOTING PROVIDED THE PROXY VOTE DOES NOT CHANGE THE OUTCOME OF THE QUESTION; BY ADDING RULE 10.11 SO AS TO AUTHORIZE THE CLERK OF THE HOUSE OF REPRESENTATIVES TO ESTABLISH PROCEDURES FOR PROVIDING A HOUSE MEMBER WITH CERTAIN CERTIFICATES; TO AMEND RULE 4.5, RELATING TO THE REQUIREMENT THAT ALL MEETINGS OF ALL COMMITTEE MEETINGS MUST BE OPEN TO THE PUBLIC, SO AS TO PROVIDE THAT A CAUCUS OF THE GENERAL ASSEMBLY IS NOT SUBJECT TO THE FREEDOM OF INFORMATION ACT; AND TO AMEND RULE 10.9, RELATING TO LIMITATION ON THE TIME TAKEN FOR A SPECIAL PRESENTATION TO HONOR GROUPS OR TEAMS, SO AS TO FURTHER LIMIT THE CONDITIONS UNDER WHICH A HOUSE RESOLUTION GRANTING  ADMITTANCE TO THE HOUSE CHAMBERS TO PERSONS NOT OTHERWISE GRANTED THE PRIVILEGE PURSUANT TO RULE 10.1.

Be it resolved by the House of Representatives:

(1)
That Rule 3 of the Rules of the House of Representatives is amended by adding:


“3.13
Each legislative caucus occupying office space in the Blatt Office Building may pay to the Clerk of the House of Representatives an amount, determined by the Clerk, for the use of office space by each caucus.  Each caucus may also pay an amount for use of state‑owned office related equipment including, but not limited to, copying services, computer equipment, and software and related connection charges for internet access and telephone equipment and service.  Each legislative caucus may make payment for equipment and services in the manner to be determined by the Clerk.”

(2)
That Rule 7 of the Rules of the House of Representatives is amended by adding:


“7.8
A member of the House of Representatives may give his proxy to vote on matters before the full body to another member of the House of Representatives if that member is deployed by military order for federal military duty or state national guard duty to a combat zone for a period of more than twenty‑one days during a legislative session.  However, the member holding the proxy may not cast a vote for the deployed member unless the deployed member has specifically provided the voting member with written voting instructions, including, but not limited to, instruction transmitted by facsimile or electronic mail, with regard to the deployed member’s position on the issue.  The proxy on a particular question may be used upon unanimous consent of the members of the House present and voting provided the proxy vote does not change the outcome of the question.”

(3)
That Rule 10 of the Rules of the House of Representatives is amended by adding:


“10.11
The Clerk’s office shall establish procedures for providing House members with certificates commemorating birthdays, anniversaries, retirements, achievements, awards, etc. as needed.  House members shall request certificates in writing and provide the Clerk’s office with the information necessary to complete the certificates.  


The Clerk’s office also shall establish procedures whereby members may have House certificates and House and Concurrent Resolutions framed at local businesses providing framing services within the Columbia area during the legislative session. House members are responsible for paying for all framing services within a timely manner.  


The Clerk’s office shall establish procedures whereby staff shall deliver framing requests to local businesses no more than one time each legislative day.  Provided, further, the Clerk’s office shall establish procedures whereby staff shall pickup framing requests from local businesses no more than one time each legislative day.  Framing requests will not be delivered or picked up on nonlegislative days.  All framing requests, upon their completion and pickup, must be delivered to the House member on the State House complex.  House staff may not deliver framing requests to members outside the State House complex.”

(4)
That Rule 4.5 of the Rules of the House of Representatives is amended to read:


“4.5
All meetings of all committees shall be open to the public at all times, subject always to the power and authority of the Chairman to maintain order and decorum with the right to go into Executive Session as provided for in the South Carolina Freedom of Information Act, Title 30, Chapter 4 of the 1976 Code of Laws of South Carolina, as amended.  Provided, a legislative caucus as defined by Section 2‑17‑10 of the 1976 Code of Laws of South Carolina, as amended, and its meetings are not subject to the provisions of Title 30, Chapter 4 of the 1976 Code of Laws of South Carolina, as amended.

No committee shall file a report unless the committee has met formally at an authorized time and place with a quorum present.  All standing committees of the House shall prepare and make available for public inspection, in compliance with Section 30‑4‑90 of the 1976 Code of Laws of South Carolina, as amended, the minutes of full committee meetings.  Such minutes need not be verbatim accounts of such meetings but shall include those matters required by the above mentioned Freedom of Information Act.”

(5)
That Rule 10.9 of the Rules of the House of Representatives is amended to read:


“10.9
Special presentations to honor individuals, groups, or teams must be limited to five minutes.  A House resolution authorizing such special presentations shall provide for the allotted time and date for the presentation.  This rule does not apply to a concurrent resolution.  House Resolutions granting the privilege of admittance to the House Chamber to persons not otherwise granted the privilege pursuant to House Rule 10.1 are limited to the following conditions:


(a)
The privilege of admittance to the House Chamber is limited to school teams or school groups that have won state or national championships or received statewide or national awards.  Individual persons are not granted the privilege of admittance to the House Chamber.


(b)
School teams or groups may be scheduled for the privilege of admittance to the House Chamber only on Wednesdays and Thursdays that the House is in session, and no more than two teams or groups may be scheduled in one day.  Provided, further, that no school teams or groups may be granted the privilege of admittance to the House Chamber during the last week of the regularly scheduled legislative session.


(c)
The House member wishing for the qualified school team or group to have privilege of admittance to the House Chamber shall introduce a House Resolution granting the privilege on a ‘date and time to be determined by the Speaker of the House’.  The House of Representatives shall adopt the resolution in order for the team or group to be granted the privilege.  Provided, the school team or group’s list of members, coaches, mascot, and other appropriate school officials must be listed on the House Calendar for the day in which they are granted the privilege of admittance to the House Chamber.  The House member sponsoring the resolution shall provide the appropriate information to the Clerk five days in advance of the school team or group scheduled admittance to the House Chamber.


(d)
All other teams, groups, or individuals not otherwise allowed the privilege of admittance to the House Chamber may be recognized in the balcony of the House Chamber at a ‘time determined by the Speaker of the House’.  Provided, no presentation either within the House Chamber or in the balcony may exceed five minutes, and no one, other than a House member, may speak or make remarks during a presentation.”
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